• Lucruri fascinante despre ziare

    Pe 3 mai sarbatorim Ziua presei, un eveniment dedicat libertatii de exprimare. De-a lungul vremii, mai exact, de la aparitia primului ziar tiparit, in secolul XVII, jurnalistii au informat oamenii cu stiri importante, au facut dezvaluiri prin anchete care au avut impact in intreaga lume si, uneori, chiar au schimbat istoria. Presa a tinut tot timpul pasul cu vremurile si s-a reinventat de fiecare data cand a fost nevoie: de la ziare, la radio, televiziune si, in ziua de astazi, prin intermediul internetului. Iata cateva lucruri fascinante despre acest domeniu pe care e bine sa le stii:

    ● Ziua Mondiala a Libertatii Presei a fost instituita pe 3 mai de Adunarea Generala a Natiunilor Unite in decembrie 1993.

    ● Prima aparitie cu o misiune similara celei a unui ziar a fost comandata de Iulius Cezar in 59 i.Hr. si reprezenta o lista zilnica de anunturi care era sculptata in metal sau piatra si afisata public.

    ● ÃŽn China, pagini cu stiri scrise de mana, produse de conducerea tarii, numite tipao, au circulat printre oficialii instantelor judecatoresti inca din perioada de final a dinastiei Han (secolele al II-lea si al III-lea d.Hr.).

    ● Primele ziare moderne au fost produse din tarile vest-europene precum Germania Relation in 1605), Franta (Gazette din 1631), Belgia (Nieuwe Tijdingen in 1616) si Anglia (London Gazette, infiintata in 1665).

    ● Conform Guinness Book of Records, tirajul zilnic al ziarului sovietic Trud a depasit 21.500.000 in 1990, in timp ce saptamanalul sovietic Argumenty i Fakty tiparea 33.500.000 de exemplare in 1991.

    ● Potrivit publicatiei Adevarul, „Curier romanesc“ este primul ziar in limba romana cu o aparitie indelungata si constanta. A iesit de sub tipar la 1829, iar in editorialul introductiv Ion

    ● Heliade Radulescu admitea cu tristete ca suntem cu 200 de ani in urma Europei apusene la capitolul presa.

    Cu speranta ca aceste informatii ti s-au parut interesante, iti dorim sa apreciezi in continuare toate lucrurile interesante pe care ziarele si jurnalistii le ofera, dar si valoarea libertatii de exprimare.

    In magazinele cora gasesti reviste pentru toate gusturile, fie ca vrei sa fii la curent cu cele mai noi  retete pentru tine si familiata, sau sa afli ultimele trenduri in fashion, te asteptam in magazinele cora. 

  • Articole similare