• 6 motive pentru care apa este cheia unui organism sanatos



    Faptul ca apa ajuta organismul sa-si mentina sanatatea auzim de peste tot, inclusiv in reclamele de la radio si TV. Dar ce anume in afara de hidratare face ca apa sa fie un factor vital pentru organism ?

    Stiai spre exemplu ca apa ajuta organismul sa produca saliva si sa-si regleze temperatura ? Corpul nostru pierde apa prin transpiratie, in timpul efortulii fizic si in mediile calde. In timp ce transpiratia ne ajuta corpul sa se raceasca, daca apa pierduta nu este inlocuita, temperatura corpului va creste din nou, asta pentru ca organismul pierde electroliti si plasma atunci cand este deshidratat.

    De asemenea, apa joaca un rol cheie in curatarea organismului prin procesale sale naturale precum perspiratia, urinarea si defecarea. Hidratatea corespunzatoare este direct raspunzatoare de o functie renala sanatoasa, precum si de un colon care functioneaza fara constipatie.

    Desi comunitatea medicala nu este inca unanim aliniata parerii ca apa ar juca un rol in procesul de slabire, aceasta este importanta in ecuatia satietatii. Atunci cand stomacul simte ca este plin, chiar daca doar cu apa, trimite semnalele corespunzatoare catre creier, ceea se traduce prin oprirea din mancat sau satietate dobandita mai repede. Multe studii au aratat ca un pahar de apa baut inainte de masa te ajuta sa previi mancatul de snack-uri ingrasatoare. Pe de alta parte, apa care inlocuieste alte lichide care au un aport mai mare de calorii – ceai, cafea, sucuri, bauturi alcoolice – conduce la un efect indirect de slabire, prin simplul fapt ca previne consumul altor lichide cu aport caloric mai mare.

    Apa joaca un rol important in performanta organismului si arderea caloriilor. De aceea, sportivii iau foarte in serios hidratarea organismului in timpul probelor sportive. Unele studii au aratat ca apa are un rol activ in arderea caloriilor. In special apa bauta rece solicita organismul mai mult si il obliga sa depuna un efort mai mare, ceea ce se traduce prin arderea mai mare de calorii.

    Apa ajuta in procesul de digestie si in special in arderea grasimilor. Consumul de apa inainte, in timpul si dupa masa ajuta organismul la descompunerea mai rapida a bolului alimentar. De asemenea, apa ajuta la dizolvarea vitaminelor, mineralelor si altor nutrienti din mancare.

    Dincolo de contributia la toate procesele fizice ale organismului, apa mai face ceva extraodinar. Ne ajuta mintea sa ne mentinem concentrarea, memoria de scurta durata si starea de alerta, contribuind astfel in mod esential la sanatatea noastra cognitiva.

    In ceea ce priveste cantitatea de apa pe care ar trebui sa o bem zilnic, stim deja ca aceasta ar trebui sa fie in jur de 2 l. Ceea ce nu stim este insa ca adesea este greu sa avem grija de consumul nostru de apa pentru ca ne pierdem in foarte multe alte activitati. Ceea ce ajuta insa, in special atunci cand faci activitati sportive sau plimbari este sa ai mereu la tine un dispozitive special pentru apa. Pentru inspiratie, viziteaza pagina cora si alege-ti recipientul preferat pentru apa.


    #activzidezi

  • Articole similare