• Bunele maniere la bazinul de inot

    Bunele maniere la bazinul de inot

    Inotul reprezinta una dintre cele mai recomandate forme de activitate fizica. Nu doar ca te ajuta sa iti mentii silueta, dar contribuie la dezvoltarea imunitatii, combaterea stresului si la revitalizarea intregului organism.


    Daca alegi sa practici acest sport intr-o incinta publica si nu esti una dintre putinele norocoase care au piscina acasa, exista, insa, cateva reguli de comportament pe care e bine sa le cunosti si sa le pui in aplicare. Nu doar pentru ca asa este politicos, ci pentru ca ele au rostul de a proteja sanatatea celor care se afla in acelasi bazin ca si tine.

    In primul rand, dusul inainte de a intra in piscina este obligatoriu. Nu este doar un moft al proprietarilor bazinului, ci una dintre metodele de a limita riscul de imbolnaviri. 

    Atentie si la costumul de inot. Iti recomandam unul dintr-o singura piesa, de buna calitate, special conceput pentru inot ca activitate sportiva. Vei constata si singura ca acel costum din doua piese pe care il afisezi cu mandrie vara pe plaja nu este deloc potrivit si iti va stanjeni miscarile atunci cand te afli in bazin. 

    Trateaza-i cu respect pe ceilalti inotatori. Daca te afli la categoria incepatori, lasa libere culoarele destinate celor care inoata cu viteza si sunt mai experimentati. In niciun caz nu ocupa spatiul din piscina pentru a sta de vorba cu vreo cunostinta si nici macar pentru a te odihni. Daca iti doresti o pauza de respiro, retrage-te la marginea bazinului. 

    Oricat de spectaculoase ti se par sariturile in apa, pastreaza-le strict pentru zonele in care se afla trambuline si asigura-te ca nu deranjezi si nu risti sa accidentezi pe cineva din apropiere. 

    Ramai pe culoarul tau. Bazinele sportive au demarcate clar trasee pentru fiecare inotator, astfel incat toata lumea sa se poata bucura de acest sport in siguranta. Daca schimbi culoarul in timpul ”cursei”, nu vei face decat sa ii derutezi pe ceilalti si chiar sa ii expui la accidente.

    Daca se intampla sa te zgarii in timpul sesiunii de inot si iti curge sange, iesi imediat din piscina si nu intra inapoi pana cand sangerarea este complet oprita, iar rana bandajata. Cel mai bine ar fi sa renunti la antrenamentul din ziua respectiva.

  • Articole similare