• Drumetii pe munte iarna: ce trebuie sa stii

    Drumetii pe munte iarna: ce trebuie sa stii

    Adori mersul pe munte si esti indragostit de peisajele absolut spectaculoase pe care acesta le ofera in timpul iernii? Este sezonul perfect sa te bucuri de drumetiile lungi prin zapada si de privelistile minunate pe care versantii montani ti le ofera la fiecare pas. In plus, aceasta activitate reprezinta si o forma excelenta de exercitiu fizic: vei arde multe calorii, iar muschii tai vor fi pusi la treaba.

    Trebuie sa fii, insa, constient ca, in timpul sezonului rece riscurile sunt mai mari si de aceea iti oferim cateva sfaturi in legatura cu precautiile de care trebuie sa tii pentru astfel incat calatoriile tale sa se desfasoare in siguranta.

    In primul rand, nu uita ca in timpul iernii vremea pe munte poate fi extrem de schimbatoare. O zi insorita se poate transforma oricand intr-una cu vreme neprietenoasa. Inainte de orice drumetie, informeaza-te amanuntit in legatura cu prognoza meteo si pregateste-te pentru orice modificare. Daca pleci pe traseu de la o cabana, cere si parerea celor care locuiesc permanent acolo si, daca ai ocazia, intreaba-i si pe salvamontisti. S-ar putea sa iti dea sfaturi pretioase, pentru ca ei sunt aceia care cunosc cel mai bine zona. Tine cont de ceea ce iti spun si, daca te avertizeaza ca nu este momentul sa pleci in drumetie, asculta-le intotdeauna recomandarile.

    Imbracamintea este un alt aspect foarte important. In loc de o geaca masiva si foarte groasa, alege, intotdeauna, mai multe straturi de haine. Pe cat posibil, achizitioneaza piese vestimentare special concepute pentru mersul pe munte, din materiale usoare, insa impermeabile si extrem de calduroase. Acelasi sfat este valabil si pentru incaltaminte. In niciun caz nu folosi ghete sau pantofi de oras, pentru ca nu doar ca nu iti vor fi de ajutor dar, in anumite situatii, pot deveni chiar un factor de risc.

    Nu pleca niciodata singur. Chiar daca esti convins ca stapanesti respectivul traseu, este de preferat sa fii insotit, pentru ca muntele poate fi extrem de imprevizibil si, chiar la o accidentare usoara, apar momente in care poate deveni extrem de dificil sa te descurci pe cont propriu. 

    Ultimul sfat este unul foarte important: nu te baza doar pe semnalul GPS pentru a fi localizat. Anunta-i pe cei de la cabana care va fi traseul tau si respecta-l. 

  • Articole similare