• Tantrum, un nou cuvant in vocabularul de parinte

    Tantrum, un nou cuvant in vocabularul de parinte


    Inainte de a deveni parinte nimeni nu te previne asupra modului in care copilul iti va apasa cele mai ascunse butoane ale sufletului, cele mai umbroase colturi ale personalitatii, modelate intr-un anumit fel de traumele propriei copilarii si de multele momente cand nu ai fost suficient de inteles, iubit, acceptat. De aici vei constata ca gestionarea propriilor sensibilitati, emotii, rusini si frici in relatia cu propriul copil este una din cele mai provocatoare parti ale misiunii de parinte. Un copil care plange neconsolat si are o criza de furie este o imagine greu de suportat si controlat de un parinte care este deja obosit, stresat si cu multe alte griji in minte. Oricat de instictiv, simplu sau eliberator ar parea, solutia nu este de a tipa sau, mai rau, de a brusca copilul. 



    Adevarul este ca un copil cu tantrum este un copil al carui creier nu are inca maturitatea cerebrala de a-si controla emotiile intense. Neacceptarea emotiilor copilului si apelarea la strategii de distragere a atentiei, de amenintare sau santaj, ii vor transmite copilului ideea ca emotiile nu sunt acceptate, iar rezultatul pe termen lung nu va fi cel scontat. Exista insa cateva lucruri pe care le poti face pentru a calma copilul, pentru a-i consolida increderea in propria voastra relatie si pentru a seta inca din copilaria mica bazele unei minti sanatoase. 

    Ia-ti un moment de respiro si numara pana la 100. Ideea de a nu reactiona in niciun fel in primele doua minute al declansarii unui tantrum este poate cea mai buna decizie pentru care va veti felicita ulterior. De cele mai multe ori, reactia spontana este si cea mai incarcata de emotie si cel mai putin calm. In loc de a interveni imediat, concentrati-va pe propria respiratie. Respirati si numarati. 

    Confirmati emotiile copilului, fara a incerca sa diminuati sau sa negati emotiile puternice. Nu va consumati energia inutil intr-un efort de negare a ceea ce a declansat furia copilului.
    «Hai ca nu doare asa de tare», «Hai ca nu ti-a facut mare lucru», «Cred ca exagerezi», sunt doar cuvinte care nu vor face decat sa sporeasca furia celui mic. In schimb, confirmarea a ceea ce simte: "nu ti-a placut cand ti-am spus ca nu se poate"; "Simti nevoia sa lovesti". "Nu te pot lasa sa faci asta. Iti voi tine mana" - sunt cuvinte neutre care nu vor adauga un plus de emotie starii deja incarcate a copilului. Ideea este de a nu adauga propriile dvs emotii peste emotiile copilului.

    Ramaneti o ancora in mijlocul furtunii. Rolul parintelui este de a ramane el insusi cat mai calm posibil, fara a incerca sa convinga copilul de ceva anume. In mijlocul unui tantrum, argumentele si ratiunea nu functioneaza. Uitati de ele, ramaneti doar o ancora de care copilul se poate agata atunci cand simte ca o poate face. Pasul spre acceptarea furiei copilului este primul pas spre o abordare cu blandete a tantrumului. Vor fi multe de-a lungul anilor iar singura putere pe care o au cu adevarat parintii in fata acestora este de a ramane ei insisi calmi.
  • Articole similare