• Cum iti inveti copilul sa se protejeze de raceala

    Cum iti inveti copilul sa se protejeze de raceala

    Suntem in plin sezon al ”racelilor”, care au forme dintre cele mai diverse, de la viroze usoare, la afectiuni gripale. Daca ai un copil integrat in colectivitate, care merge la cresa, la scoala sau la gradinita, esti, probabil, preocupata sa il feresti pe cat de mult este posibil de contaminare. Chiar daca nu intotdeauna poti sa previi imbolnavirea, exista cateva masuri pe care poti sa le ei si care vor reduce mult riscurile.

    In primul rand, invata-l de la cele mai mici varste sa se spele pe maini de cate ori este necesar. Este o deprindere esentiala pentru sanatatea si igiena noastra si poate fi asimilata foarte usor, chiar si sub forma de joaca. Inca de la 2-3 ani, cel mic poate sa inteleaga ca este un obicei necesar, care il ajuta sa tina departe raceala. Desigur, puterea exemplului este foarte importanta, asa ca puteti transforma aceasta rutina intr-una practicata impreuna. La fel de important este sa faceti acest lucru corect, nu superficial: folositi sapunul si alocati spalatului pe maini cel putin 20 de secunde.

    Un alt gest elementar cu care trebuie sa il obisnuiesti din primii ani este acoperirea nasului si a gurii atunci cand tuseste sau stranuta. Un stranut puternic poate imprastia microbii din gura sau din nas cu o viteza de 160 km/h. Explica-i ce este acela un virus sau o bacterie (ii poti arata chiar imagini pe care le gasesti usor pe internet), astfel incat chiar sa inteleaga sensul si importanta acestui gest.

    Chiar daca isi doreste foarte tare sa mearga la un loc de joaca situat in interior, aceasta perioada nu este una in care sa va aventurati acolo. Riscul de a se molipsi de la un alt copil este extrem de mare, cu atat mai mult cu cat virusul gripal poate trai pe suprafete pana la doua zile.

    Daca micutul tau are febra, atunci este mai bine sa ramana acasa. Chiar daca are activitati interesante la gradinita sau isi doreste sa mearga la scoala, discuta cu el si explica-i ca starea lui se poate agrava si ii poate imbolnavi si pe ceilalti.

  • Articole similare