Pentru aluat:
1 kg faina
6 galbenusuri
500 ml lapte
1 cub drojdie proaspata
300 g zahar
un praf de sare
100 g unt
1 lingura untura
esenta de vanilie
coaja de lamaie
Pentru umplutura:
6 albusuri
500 g nuca
100 g zahar
esenta de rom
30 g cacao
Numar portii: 2 cozonaci
Mod de preparare:
1. Lasati toate ingredientele la temperatura camerei de seara pana a doua zi dimineata. Intr-un vas, se cerne faina. Separat, se pun drojdia, putin lapte caldut si o lingura de zahar. Se acopera cu o panza si se lasa la dospit, timp de aproximativ 20 de minute.
2. Intre timp, peste faina adaugam galbenusurile, untul topit, laptele cald, untura si maiaua. Se adauga si restul de ingrediente (esenta de vanilie si coaja de lamaie) si se framanta energic. Se acopera cu o panza si se lasa la dospit, timp de aproximativ doua ore, intr-o incapere incalzita.
3. Pentru umplutura, se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Peste albusuri, se adauga nuca maruntita/macinata, zaharul, cacaua si esenta de rom.
4. Dupa ce alatul a crescut frumos, se imparte in 4. Se intind cele 4 patrate, se ung cu umplutura si se impletesc doua cate doua. Se pun in tavi speciale (peste care ai pus in prealabil hartie de copt) si se mai lasa la dospit inca 15 minute.
5. Se ung cu galbenus batut si se introduc la cuptor timp de aproximativ o ora, la 170 ˚C.