• 3 recomandari de filme bune pe Netflix

    In cazul in care va intrebati ce filme artistice merita vazute in aceasta perioada, noi va sesizam aparitia pe Netflix a mai multor filme interesante, unele dintre ele nominalizate la Oscar pentru 2021. Cum Academia de film americana a devansat decernarea premiilor pentru luna aprilie, mai aveti un pic de timp pentru a viziona macar o parte dintre filmele care au intrat in atentia juriului. Iata lista noastra scurta:

     

    Hillbillly Elegy, tradus in romana ca Elegia celor batuti de soarta. Cu un fir al actiunii care incepe in anii 90 si merge pana in 2011, filmul se poate incadra cu usurinta in categoria povestilor despre oameni care au reusit sa-si depaseasca conditia. In Hillbilly Elegy, J.D, jucat in rolul de adult de Gabriel Basso si in rolul de adolescent de Owen Asztalos, este un copil inteligent, empatic si maturizat inainte de vreme, care se transforma intr-un tanar elocvent, ambitios si plin de speranta de a-si face un rost in viata, incurajat de admiterea prin propriile forte la Yale Law School, precum si de iubirea pe care o gaseste alaturi de Usha, colega sa cu origini indiene. Aflat pe punctul de a fi invitat la un interviu care ar fi putut marca inceputul unei cariere stralucitoare, J.D afla ca mama sa a fost internata in urma unei supradoze de heroina. Astfel incepe drumul sau de intoarcere acasa, intoarcere care prilejuieste remorarea unei copilarii petrecute intr-o familie marcata de privatiuni, instabilitate si violenta. In mod indirect, dincolo de a fi povestea lui J.D, filmul este povestea unor destine care se scriu intr-un cerc distructiv si repetitiv de la o generatie la alta. J.D, dintre toti membrii familiei sale (sora si mama lui in special), pare sa fie singurul care isi gaseste resursele interioare pentru a rupe cercul si a-si crea un altfel de viitor. In mod surprinzator, el pare sa reuseasca datorita trecutului sau si nu in ciuda acestuia. Relatia dificila cu mama sa, Bev, jucata de Amy Adams, o asistenta medicala care se rateaza din cauza labilitatii psihice, pe fondul unei copilarii traumatizante, si a dependentei de droguri, precum si cea cu bunica Mamow, jucata exceptional de Glenn Close, il transforma pe J.D intr-un tanar responsabil, demn si grijuliu, capabil sa-si interiorizeze trecutul si sa-si construiasca un viitor adanc ancorat in propria lui familie.

     

    Tigrul alb. Noul film al lui Ramin Bahrani, un regizor american cu origini iraniene, continua seria de filme in care acesta abordeaza subiectul proscrisilor. Bahrani a adaptat scenariul dupa romanul scris de Aravind Adiga, reusind sa surpinda intr-un mod dinamic clivajele cele mai adanci ale Indiei moderne. Filmul care ne vorbeste despre saraci si bogati, despre ‘’superiori’’ si ‘’inferiori’’, despre inegalitate sociala, il are ca protagonist pe Barlam Halwai (Adarsh Gourav) care isi spune povestea sub forma unei scrisori adresate Prim Ministrului Chinei, care viziteaza China. Antreprenorul Balram este o pasare Phoenix care renaste din propria mlastina existentiala. Un copil si apoi un tanar crescut la marginea societatii, al carui orizont maxim posibil era acela de a-si gasi un ‘’stapan’’. Balram reuseste, in pofida tuturor piedicilor, sa-si gaseasca ‘’stapanul’’ in fata caruia incearca sa fie cel mai bun servitor, chiar cu pretul propriei libertati. Cu toate acestea, Barlam este un spirit liber iar eliberarea lui nu poate veni decat in urma unei actiuni radicale.

     

    Procesul celor 7 din Chicago. Filmul urmareste procesul a sapte protestatari care au pichetat Conventia Partidului Democrat pentru a trage un semnal de alarma asupra razboiului din Vietnam si a miilor de vieti pierdute, proteste care au sfarsit intr-un ciocnire violenta intre demonstranti si fortele de ordine. Procesul lui Tom Hayden, Rennie Davis, Abbie Hoffman, Jerry Rubin, David Dellinger si Bobby Seale este analizat atat din perspectiva politica, cat si din aceea a confruntarii dintre doua tipuri de abordari, cea a establishmentului si cea progresista, reformatoare. Personajele sunt extrem de bine conturate, dialogurile profunde si, in mod surprinzator, extrem de actuale, chiar daca actiunea este plasata in America anilor ’70.

     

  • Articole similare