Cu siguranta multe
dintre voi deja aveti retete preferate de cozonaci sau drob, asa ca anul acesta
va propunem o reteta festiva care va da o nota de noutate mesei voastre de
Paste. Este o reteta de inspiratie italiana, care combina foarte bine
prospetimea primaverii – spanacul – cu leitmotivul acestei sarbatori:
ouale. Ingredientul surpiza este aluatul tip foietaj. Este o reteta potrivita
si pentru vegetarieni.
Ingrediente:
- 25 g unt moale (pentru uns forma de tarta)
- 2 linguri de faina pentru tapetat
- 5 oua + 1 pentru uns aluatul deasupra
- 200 g spanac
- 110 g stevie
- 2 linguri ulei de masline
- 1 ceapa alba maruntita
- 500 g ricotta sau branza proaspata de vaci
- 50 g parmesan sau o branza tare similara
- 110 g branza provolone sau orice alta branza asemanatoare, taiata in cuburi
- Sare si piper
- 500 g aluat de tip foietaj
Metoda de preparare
- Cuptorul de incalzeste la 200 grade Celsius
- Se unge cu unt moale o forma de tarta cu diametrul de 28 de cm si apoi se tapeteaza cu faina
- Cele 5 oua se fierb tari pentru 10 minute. Dupa racire, se curata de coaja
- Spanacul si stevia se spala in multa apa, se scurg si se oparesc in apa fierbinte. Apoi, se scurg de apa si se taie
- Intr-o tigaie se adauga uleiul de masline si ceapa. Dupa ce ceapa s-a calit se adauga peste mixul de spanac si stevie
- Se adauga apoi parmezanul, ricotta si provolone, dupa care se asezoneaza cu sare si piper
- Jumatate din aluatul de foietaj se intinde astfel incat sa aiba o grosime de 0,5 cm si se aseaza in tava de tarta
- Peste foietaj se adauga ½ din mixtura de spanac, stevie si branze. Peste aceasta, se aseaza jumatatile de ou fierte cu galbenusurile orientate in jos
- Peste oua se toarna restul de spanac, stevie si branza
- Se aseaza si a doua foaie de foietaj si se sigileaza marginile
- Se face o crestatura in forma de cruce si se unge ultima foaie de foietaj cu un ou batut, cu ajutorul unei pensule
- Se coace pentru 35-40 de minute pana cand este frumos rumenita
- Se taie dupa ce s-a racit putin. Se poate servi atat rece, cat si calda