• Obiceiuri si traditii de Paste mai putin cunoscute


    In traditia ortodoxa, Pastele este considerata cea mai importanta sarbatoare crestina, aceasta comemorand evenimentul de temelie al crestinismului, invierea lui Isus Hristos. Venirea Pastelui inseamna insa si celebrarea reinviereii, a renasterii printr-o serie de obiceiuri si traditii care nu au intotdeauna o conotatie religioasa.

    Una dintre traditiile locale este de a marca venirea Pastelui prin cumpararea de haine noi. Mai nou, acest obicei este dublat sau in intregime suprapus venirii Iepurasului. In cazul in care nu stiati, Iepurasul de Paste este un simbol pagan, provenit din traditia anglo-saxona, unde zeita primaverii, pe nume Eostre, care reprezenta fertilitatea, avea ca simboluri asociate oul si iepurele. Legenda spune ca intr-o zi zeita ar fi gasit o pasare ranita si ca singura modalitate de a o salva a fost sa o transforme in iepure. Si mai ciudat este ca, iepurele facea oua. De altfel, denumirea anglo-saxona a Patelui, Easter, provine tot de la zeita pagana Eostre. In secolul al XVI-lea, Iepurasul de Paste aparea pentru prima data mentionat in Germania, iar de atunci, datorita  exploatarii sale comerciale, acesta a capatat o amploare mondiala. Astfel, iepurasul asociat cu fertilitatea si viata s-a infiltrat in sarbatoarea religioasa a Pastelui, el fiind si cel care aduce cadourile celor dragi.

    Anul acesta, cora, magazinul tau cu hyperoferte, ti-a pregatit o selectie bogata de oua și iepurasi de ciocolata pe care ii poti pune in desaga Iepurasului de Paste.

    Vanatoarea de oua sau rostogolitul oualor este un alt obicei de Paste si este strans legat de legenda Iepurasului. Undeva la sfarsitul secolului XVI au aparut primele legende despre iepuri care isi ascundeau ouale in gradina, iar odata ce emigrantii germani au ajuns in Statele Unite, cuiburile au inceput sa fie inlocuite cu cosuri. In timp, vanatoarea oualor ascunse de iepuras a devenit o activitate distractiva pe care parintii sau educatorii o organizeaza pentru copii cu ocazia Pastelui. In anumite sate din Transilvania, in special in cele unde exista etnici germani, vanatoarea de oua este tranformata in rostogolitul oualor, castigatorul jocului fiind copilul care reuseste sa stranga cele mai multe oua nesparte.

    Se stie ca Joia Mare este pentru vopsirea oualor, iar ouale vopsite sunt conectate simbolic la sarbatoarea religioasa, vopseaua rosie semnificand sangele lui Isus curs pentru mantuirea noastra. Legenda spune ca Maria Magdalena s-a prezentat la Imparatul roman Tiberiu cu un ou rosu si i-ar fi spus ‘’Hristos a Inviat’’. Ceea ce se stie mai putin este ca, in timp, vopsirea oualor a inceput sa fie asociata si cu o serie de superstitii. Printre acestea, obligatia de a ciocni primul ou in familie, astfel incat aceasta sa ramana unita si mereu impreuna. O alta superstitie este ca cel care a ciocnit un ou cu doua galbenusuri se va casatori in cursul anului. In Moldova, oul rosu este asociat cu starea de sanatate, iar cel care se va spala in apa in care au fost puse coji de ou rosu, flori si bani, se va bucura de sanatate si prosperitate.

    In orice caz, orice paleta de culori ai ales sa faci ouale de Paste anul acesta, cora te asteapta cu o gama variata de vopseluri de oua, de la cele naturala, pana la seturi de vopsit care iti pot transforma ouale de Paste in  mici lucrari de arta. Vezi aici mai multe detalii.

  • Articole similare