Exista dimineti in care pur si simplu nu ai chef
sa pregatesti micul-dejun si ti-ai dori sa ai la indemana ceva gata facut, insa
care sa fie si sanatos. Briosele cu coacaza reprezinta o alegere perfecta. Le
poti prepara cu o seara inainte, ia dimineata vor fi numai bune cu un pahar cu
lapte sau alaturi de ceasca de cafea. Iata o reteta simpla, pe care o poti
incerca:
Ingrediente
- unt, ulei de cocos sau ulei de gatit, pentru ungerea tavii
- 250g faina integrala
- 1 lingurita praf de copt
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
- ½ lingurita sare de mare fina
- ¼ lingurita de scortisoara macinata
- 100ml ulei de masline extravirgin
- 125 ml miere sau sirop de artar
- 2 oua, de preferinta la temperatura camerei
- 140g iaurt grecesc
- 2 lingurite de extract de vanilie
- 125g afine proaspete sau congelate
- 1 lingurita de faina simpla
- 1 lingura zahar granulat (optional)
Preparare:
Preincalziti cuptorul la 220C. Daca aveti o forma
antiaderenta pentru briose, cu 12 gauri, este posibil sa nu fie necesara
ungerea sau captusirea cu hartie de copt; in caz contrar, ungeti toate cele 12
gauri ale tavii de briose cu unt, ulei de cocos sau cu ulei de gatit. O alta
varianta este sa le tapetati cu hartie de copt.
ÃŽntr-un bol mare, amestecati faina integrala cu
praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea si scortisoara.
ÃŽntr-un bol de marime medie, amestecati uleiul si
mierea sau siropul de artar. Adaugati ouale si bateti bine, apoi adaugati
iaurtul si vanilia si amestecati bine. Se toarna ingredientele umede peste cele
uscate si se amesteca bine, folosind o lingura mare de lemn.
Puneti afinele intr-un castron mic si amestecati-le cu faina simpla (acest lucru le impiedica sa se scufunde pe fundul brioselor). ÃŽmpingeti usor afinele in amestec, care ar trebui sa fie destul de gros.
ÃŽmpartiti amestecul intre cele 12 cupe de briose.
Presarati varfurile brioselor cu zahar, daca folositi. Coaceti timp de 15-20 de
minute, pana cand briosele sunt aurii deasupra. Lasati-le, apoi, la racit. Micul dejun pentru
maine dimineata este gata!