• Lucruri fascinante despre zapada



    Este bucuria copiilor in timpul iernii, dar si adultilor le provoaca momente de nostalgie fata de propria copilariei. Chiar daca poate ca nu este tot timpul o placere, mai ales atunci cand provoaca aglomeratie in oras si face mai dificila deplasarea, zapada este un fenomen natural care isi are rostul sau in natura. Iata cateva lucruri interesante despre ea:

    Ideea ca nu exista doi fulgi identici de zapada este acceptata de comunitatea stiintifica drept adevarata. Structura moleculara a fulgului de zapada si traseul sau propriu determina o probabilitate matematica de aproape 100% a imposibilitatii ca doi fufgi sa aiba caracteristici similare.

     Zapada este translucida, nu alba. Zapada, ca si particulele de gheata din care este alcatuita, este de fapt incolora. Este translucida, ceea ce inseamna ca lumina nu trece cu usurinta prin ea (asa cum ar trece prin sticla transparenta), ci este mai degraba reflectata. Lumina reflectata de pe suprafata fatetata a unui fulg de zapada este cea care ii creeaza aspectul alb.

    Syracuse, un oras din statul american New York, a incercat sa faca zapada ilegala. ÃŽn 1992, Consiliul Local a adoptat un decret conform caruia orice zapada inainte de Ajunul Craciunului era ilegala. Mama natura nu s-a aratat, insa, impresionata: a nins doar doua zile mai tarziu.

     In igluuri, locuintele traditionale realizate din zapada de unii echimosi, temperara din interior poate fi cu aproape 40 de grade Celsius mai mare decat cea de afara.

    Cea mai mare bataie cu bulgari de zapada inregistrata in istorie a avut loc pe 12 ianuarie 2013, in orasul american Seattle. La eveniment au participat 5834 de persoane.

    De zeci de ani, circula povesti despre fulgi de zapada gigantici cazuti pe tot globul, masurand pana la peste 30 de centimetri in diametru. ÃŽn timp ce multi s-au indoit de aceste relatari si au subliniat lipsa unor dovezi coroborate, oamenii de stiinta sustin acum ca nu exista nimic care sa opreasca cresterea fulgilor pana la asemenea dimensiuni.

  • Articole similare