• Ce sunt parabenii si de ce trebuie sa fii atenta la ei


     


    De cativa ani, multi specialisti in cosmetica ne recomanda sa evitam produsele care contin parabeni. Aceste substante au fost trecute pe lista ”asa nu” de femei din toata lumea. Insa ce sunt parabenii si cat de periculosi sunt ei, in realitate? Iata cateva informatii care te vor lamuri in aceasta chestiune.

     

    Parabenii sunt o clasa de conservanti pe scara larga utilizati in produsele cosmetice si farmaceutice.  Ei sunt considerato conservanti eficienti in multe tipuri de formule. Acesti compusi si sarurile lor sunt utilizati in primul rand pentru proprietatile lor bactericide si fungicide. Se gasesc in sampoane, creme hidratante, geluri de barbierit, lubrifianti, produse farmaceutice topice / parenterale, produse de bronzare, machiaj, si pasta de dinti. Sunt folosite si pentru conservarea unor produse alimentare.

     

    Comitetul Știintific European pentru Siguranta Consumatorilor (SCCS) a anuntat in  anul 2013 ca metilparabenul si etilparabenul sunt siguri la concentratiile maxime autorizate (pana la 0,4% pentru un ester sau 0,8% atunci cand sunt utilizate in combinatie). SCCS a concluzionat ca utilizarea butilparabenului si propilparabenului  in produsele cosmetice finite este sigura pentru consumator, atata timp cat suma concentratiilor lor individuale nu depaseste  0,19%.

     

    Se crede ca parabenii perturba functia hormonala prin imitarea estrogenului. Prea mult estrogen poate declansa o crestere a diviziunii celulelor mamare si a cresterii tumorilor, motiv pentru care utilizarea parabenului a fost legata de cancerul de san si de problemele de reproducere.

    Organizatiile medicale au precizat, insa, ca, pana la acest moment, nu a fost documentata o legatura directa intre parabeni si aparitia cancerului.

  • Articole similare