• Cum sa ne protejam in continuare

     


    A trecut aproape un an de cand Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat stare de pandemie globala iar umanitatea a inceput lupta cu Covid-19. In tot acest timp, s-au imbolnavit peste 99 de milioane de oameni, si-au pierdut viata peste 2 milioane si s-au recuperat peste 71 de milioane. Desi aparitia mai multor variante de vaccinuri ne ofera speranta ca foarte curand pandemia va fi doar o amintire, acest curand poate inseamna o perioada egala sau chiar mai lunga decat actuala stare de pandemie. Motivele sunt multiple, de la disponibilitatea vaccinurilor, capacitatea de vaccinare a tarilor si pana la dorinta populatiilor de a se vaccina.

    Prin urmare, pana cand se va atinge imunitatea de grup in majoritatea tarilor, efortul de protejare impotriva virusului trebuie continuat. Chiar daca pana acum s-au spus multe despre masurile de protectie, virusul a continuat sa faca ravagii, iar cei mai fragili si vulnerabili i-au cazut victime. Pe de alta parte, o mare majoritate a celor care s-au imbolnavit au facut forme usoare sau medii, ceea pe multi i-a determinat sa creada ca pot face rabat la masurile de protectie. Insa disciplina fata de masurile anti-Covid nu sunt numai pentru propria sanatate, ele sunt in primul rand pentru cei din jurul nostru care ar putea face forme grave in urma infectarii cu Covid-19.

    De aceea, in perioada imediat urmatoare, specialistii in boli infectioase ne recomanda sa avem acelasi nivel de vigilenta din care fac parte:

    ¾     Purtarea mastii in toate contextele sociale, inclusiv vizite la rude sau prieteni. Mastile chirurgicale trebuie schimbate daca acestea au fost folosit intr-un  context cu expunere mai mare de patru ore. Alternativ, puteti folosi masti reutilizabile, din materiale bune, care ofera un nivel optim de protectie. Pe cora.ro se gasesc mai multe variante de masti.

    ¾     Practicarea in continuare a distantarii sociale

    ¾     Folosirea dezinfectantilor, atat pentru uz personal cat si pentru suprafete. Dezinfectarea a devenit deja un ritual in vietile noastre pe care este bine sa-l pastram pentru o perioada cat mai lunga. La cora gasiti ambele categorii de dezinfectanti, pentru maini si suprafete

    Este de retinut faptul ca practicarea masurilor impotriva Covid-19 trebuie sa continue chiar si dupa vaccinare, iar acest fapt se explica prin faptul ca raspunsul imun la vaccin se instaleaza dupa un anumit timp, iar, pe de alta parte, in conditiile in care nu s-a atins un procent de vaccinare de peste 70%, chiar daca probabilitatea de a face boala este mica, posibilitatea de a transmite virusul la cei din jur este ridicata.

     

  • Articole similare