Lasagna si-a capatat
celebritatea in intreaga lume, ca una dintre vedetele bucatariei italiene.
Desigur, in varianta clasica, ea este preparata cu carne tocata. Insa, daca
te-ai hotarat sa treci la un stil de alimentatie lacto-vegetarian sau pur si
simplu vrei sa o gusti intr-o formula mai usoara, iti oferim reteta de lasagna
vegetala, la fel de gustoasa ca si cea originala si extrem de usor de preparat:
Ingrediente
2 ardei galbeni sau rosii,
cu semintele indepartate, taiati in bucati de aproximativ 2cm
1 dovlecel de aproximativ
300g taiat in bucati de aproximativ 2cm
1 cartof dulce mare, curatat
si taiat in bucati de aproximativ 2cm
3 linguri de ulei de masline
extravirgin
1 ceapa mare, tocata marunt
½ lingurita fulgi de chilli
uscati
2 catei de usturoi, zdrobiti
2 cutii de cate 400g de
rosii tocate
2 lingurite de condimente
italiene sau oregano uscat
1 cub de condimente cu
legume
200ml apa rece
100g frunze proaspete de
spanac (optional)
9 –10 foi de lasagne uscate
sare si piper negru proaspat
macinat
Pentru sosul de branza
75g faina simpla
75g unt taiat in cuburi
750 ml lapte
125g branza cheddar, razuita in bucati mari
75g mozzarella razuita sau
cheddar suplimentar
Preparare:
Preincalziti cuptorul la 200
grade Celsius. Puneti ardeii, dovlecelul si cartoful dulce intr-o tava mare de
copt. Stropiti cu 2 linguri de ulei, condimentati cu sare si piper si
amestecati-le.
Coaceti timp 30 de minute
sau pana cand compozitia se inmoaie si se rumeneste usor.
ÃŽn timp ce legumele se
rumenesc, incalziti uleiul ramas intr-o cratita mare si prajiti usor ceapa timp
de 5 minute, amestecand regulat.
Adaugati ardeiul iute si
usturoiul si gatiti inca cateva secunde. Se amesteca rosiile, condimentul
italian (sau oregano uscat) si cubul de condimente de legume, maruntit. Se
toarna deasupra, impreuna cu apa, si se aduce la foc mic. Gatiti 10 minute,
amestecand regulat. Puneti deoparte.
Pentru sosul de branza,
puneti faina, untul si laptele intr-o cratita mare si lasati la foc mediu.
Bateti in permanenta cu un tel metalic mare pana cand sosul este ingrosat si
neted. (Utilizati un tel acoperit cu silicon daca gatiti intr-o tigaie
antiaderenta.) Se amesteca aproximativ doua treimi din branzeturi si se
condimenteaza dupa gust.
Scoateti legumele din cuptor
si adaugati in tigaia cu sosul de rosii. Se amesteca spanacul si se fierbe
impreuna timp de 3 minute. Condimentati cu sare si mult piper negru macinat.
Puneti o treime din
amestecul de legume peste baza unui vas de lasagna rezistent la cuptor de 2½ –3
litri si acoperiti cu un singur strat de foi de lasagne. Completati cu o alta
treime din amestecul de legume (nu va faceti griji daca nu acopera uniform) si
un al doilea strat de foi de lasagne.
Se toarna peste aceasta
compozitie jumatate din sosul de branza si se acopera foarte usor cu amestecul
de legume ramas. Finalizati cu un ultim strat de foi lasagne si restul de sos
de branza. Presarati branza ramasa deasupra.
Coaceti timp de 35-40 de
minute sau pana cand pastele s-au inmuiat si topping-ul devine maro auriu si
clocoteste. Lasati la racit 5 minute inainte de taiere.