• Lasagna cu legume: o mancare sanatoasa si delicioasa

     

    Lasagna si-a capatat celebritatea in intreaga lume, ca una dintre vedetele bucatariei italiene. Desigur, in varianta clasica, ea este preparata cu carne tocata. Insa, daca te-ai hotarat sa treci la un stil de alimentatie lacto-vegetarian sau pur si simplu vrei sa o gusti intr-o formula mai usoara, iti oferim reteta de lasagna vegetala, la fel de gustoasa ca si cea originala si extrem de usor de preparat:

     

    Ingrediente

    2 ardei galbeni sau rosii, cu semintele indepartate, taiati in bucati de aproximativ 2cm

    1 dovlecel de aproximativ 300g  taiat in bucati de aproximativ 2cm

    1 cartof dulce mare, curatat si taiat in bucati de aproximativ 2cm

    3 linguri de ulei de masline extravirgin

    1 ceapa mare, tocata marunt

    ½ lingurita fulgi de chilli uscati

    2 catei de usturoi, zdrobiti

    2 cutii de cate 400g de rosii tocate

    2 lingurite de condimente italiene sau oregano uscat

    1 cub de condimente cu legume

    200ml apa rece

    100g frunze proaspete de spanac (optional)

    9 –10 foi de lasagne uscate

    sare si piper negru proaspat macinat

     

     

    Pentru sosul de branza

    75g faina simpla

    75g unt taiat in cuburi

    750 ml lapte 

    125g branza cheddar, razuita in bucati mari

    75g mozzarella razuita sau cheddar suplimentar

     

    Preparare:

     

    Preincalziti cuptorul la 200 grade Celsius. Puneti ardeii, dovlecelul si cartoful dulce intr-o tava mare de copt. Stropiti cu 2 linguri de ulei, condimentati cu sare si piper si amestecati-le.

     

    Coaceti timp 30 de minute sau pana cand compozitia se inmoaie si se rumeneste usor.

     

    În timp ce legumele se rumenesc, incalziti uleiul ramas intr-o cratita mare si prajiti usor ceapa timp de 5 minute, amestecand regulat.

     

    Adaugati ardeiul iute si usturoiul si gatiti inca cateva secunde. Se amesteca rosiile, condimentul italian (sau oregano uscat) si cubul de condimente de legume, maruntit. Se toarna deasupra, impreuna cu apa, si se aduce la foc mic. Gatiti 10 minute, amestecand regulat. Puneti deoparte.

     

    Pentru sosul de branza, puneti faina, untul si laptele intr-o cratita mare si lasati la foc mediu. Bateti in permanenta cu un tel metalic mare pana cand sosul este ingrosat si neted. (Utilizati un tel acoperit cu silicon daca gatiti intr-o tigaie antiaderenta.) Se amesteca aproximativ doua treimi din branzeturi si se condimenteaza dupa gust.

     

    Scoateti legumele din cuptor si adaugati in tigaia cu sosul de rosii. Se amesteca spanacul si se fierbe impreuna timp de 3 minute. Condimentati cu sare si mult piper negru macinat.

     

    Puneti o treime din amestecul de legume peste baza unui vas de lasagna rezistent la cuptor de 2½ –3 litri si acoperiti cu un singur strat de foi de lasagne. Completati cu o alta treime din amestecul de legume (nu va faceti griji daca nu acopera uniform) si un al doilea strat de foi de lasagne.

     

    Se toarna peste aceasta compozitie jumatate din sosul de branza si se acopera foarte usor cu amestecul de legume ramas. Finalizati cu un ultim strat de foi lasagne si restul de sos de branza. Presarati branza ramasa deasupra.

     

    Coaceti timp de 35-40 de minute sau pana cand pastele s-au inmuiat si topping-ul devine maro auriu si clocoteste. Lasati la racit 5 minute inainte de taiere.

     

  • Articole similare