• 6 lucruri fascinante despre iubire

     


     


    Suntem in plin sezon in care sarbatorim iubirea. Valentine’s Day sau Dragobetele sunt, fiecare in parte, prilejuri de a-i arata persoanei speciale din viata noastra cat de mult inseamna pentru noi. Cu atat mai potrivit sa aflam si cateva lucruri interesante aflate de oamenii de stiinta care au studiat cel mai frumos sentiment pe care oamenii il pot experimenta:

    ÃŽmbratisarea partenerului este un calmant instantaneu. Un studiu realizat de psihiatrii de la Universitatea din Carolina de Nord a constatat ca, atunci cand cuplurile se imbratiseaza, au niveluri crescute de oxitocina - hormonul responsabil pentru niveluri mai mici de stres si cresterea bunei-dispozitii.

     A fi intr-o relatie fericita si plina de iubire iti afecteaza viata in bine atat emotional, cat si fizic. Conform unei meta-analize care a inclus mai mult de 3,5 milioane de persoane, persoanele casatorite pana la varsta de 50 de ani au cu 12% mai putine sanse de a suferi de boli vasculare comparativ cu omologii lor divortati sau singuri.

     Oamenii nu sunt singurele specii din regnul animal care practica relatii monogame. ÃŽn salbaticie, castorii, vidrele, lupii, caii de mare si bufnitele sunt doar cateva dintre cele 25 de animale care se imperecheaza pe viata.

    Iubirea creeaza dependenta. „Dragostea romantica reprezinta o dependenta foarte puternica, atunci cand lucrurile merg bine”, a declarat Helen E. Fisher, antropolog la Universitatea Rutgers. Acest lucru se intampla pentru ca acei hormoni pe care creierul tau ii elibereaza atunci cand esti indragostit sunt intens euforici, atat de mult incat te pot face dependent de iubire - si de persoana de care esti indragostit.

    Cand vine vorba de dragoste si relatii, onestitatea este intr-adevar cea mai buna politica. Un studiu publicat in revista Personal Relationships a constatat ca cu cat cuplurile sunt mai sincere in legatura cu evolutia relatiei lor, cu atat au o sansa mai mare sa dureze pe termen lung.

     Daca doriti sa va simtiti mai aproape de persoana iubita, atunci cautati cat mai des ocazii sa radeti impreuna. ÃŽntr-un studiu publicat in revista Personal Relationships, cercetatorii au ajuns la concluzia ca acele cupluri care rad impreuna se sprijina mai mult si sunt mai multumite de relatia lor.

  • Articole similare