• Cum motivam copilul sa citeasca

     

    Un an de pandemie, in care copiii au stat mai mult acasa decat la scoala, a avut consecinte si asupra felului in care acestia si-au petrecut timpul liber. Astfel, in anul care tocmai a trecut prea multi copii au stat in fata ecranelor, prea multe ore. Pe de alta parte, tot mai multi parinti se plang ca timpul liber al copiilor este absorbit de activitatea lor in mediul virtual si ca momentele de lectura sunt tot mai rare. Cu totii stim ca lectura ii ajuta pe copii sa-si dezvolte un set complex de abilitati, de la creativitate, vocabular si pana la puterea de a intelege concepte dificile despre viata si oameni, insa atragerea copiilor in lumea lecturii este mai dificila. Insistenta parintilor si tacticile utilizate de acestia, care cel mai adesea implica pedeapsa sau santajul, au drept unica consecinta inversunarea suplimentara a copiilor de a nu citi. Pentru a creste copii care nu spun ‘’urasc sa citesc’’, iata cateva idei care ii pot atrage spre lumea cartilor :

     

    Cititi-le de cand sunt mici. Contactul copilului cu cartile trebuie sa se intample cu mult timp inainte ca acesta sa intre la scoala si sa invete primele litere. Inca din primele luni de viata, bebelusii adora sa auda vocea mamei care are un anumit ritm si cadenta atunci cand citeste mici povesti. Apoi, pe masura ce copilul creste, plaja de carti pe care i-o puteti citi este imensa. De la carti despre animale, plante si natura, pana la carti despre emotii, comportamente si diverse situatii. Literatura pentru copiii prescolari este extrem de bogata, iar personajele sunt care mai de care mai fascinante si interesante, fiecare cu o poveste care poate ajuta copilul mic sa inteleaga mai bine lumea inconjuratoare.

     

    Cumparati-le carti incitante, care sa-i atraga. In special pentru copiii din clasele I-IV, cartile pentru lectura suplimentara trebuie alese cu mare grija. Acestea trebuie sa fie mai intai cu scris foarte mare si multe poze. Apoi, pe masura ce copilul invata sa citeasca, accentul cade pe subiectul cartii. Copiii adora cartile de aventura, unde tensiunea dintre personaje atinge culmi nebanuite. Cartile amuzante, cu personaje savuroase si multe glume, sunt si ele un carlig bun pentru a-i atrage pe copii spre cititul voluntar. De asemenea, mai sunt cartile cu ilustratii artistice, care iarasi pot reprezenta o atractie in sine pentru copii.

     

    Fiti modelul lor. Copiii fac ceea ce vad, o expresie care este valabila si in cazul lecturii. Adultii care citesc, care au carti in casa pe care le si deschid si nu doar le expun pe rafturile bibliotecii, au o puternica influenta asupra modului in care copilul se va raporta la carti.

     

    Vorbiti-le despre povestile care v-au marcat cand erati mici. In locul sfaturilor legate de beneficiile lecturii, care de multe ori se lovesc de un zid, initiati discutii impreuna cu copilul despre povestile si personajele care v-au marcat pe voi cand erati mici. S-ar putea sa aveti o supriza cand copilul va dori sa citeasca una dintre aceste povesti.

     

    Aveti rabdare si continuati sa le oferiti carti. Desi poate v-ati pierdut speranta, lumea cartilor are o putere de fascinatie suficient de mare incat, la un moment dat, copilul sa fie atras de ea. Intre timp, misiunea voastra este de a continua sa le oferiti carti care spun povesti puternice si au personaje interesante.

  • Articole similare