• Ce poti face diferit de Dragobete fata de Sfantul Valentin

     


    Luna Februarie este considerata luna iubirii, iar romanii au ocazia de a-si celebra iubirea chiar de doua ori in aceeasi luna. Fata de Sfantul Valentin, o zi dedicata iubirii la nivel global, Dragobetele este sarbatorit local pe 24 Februarie. Spre deosebire de Sfantul Valentin, care este exclusiv asociat cu ideea romantica de cuplu, Dragobetele are mai multe valente, el fiind puternic legat si de inceperea primaverii si trezirea naturii la viata.

     

    In mitologia romaneasca, Dragobetele este fiul babei Dochia, un tanar chipes, cunoscut si sub numele de “Logodnicul pasarilor’’ sau ‘’Cap de primavara’’. Asadar, prima si cea mai puternica asociere a Dragobetelui este cea de vestitor al primaverii. Astfel, in unele reprezentari populare, de Dragobete, pana si pasarile calatoare se aduna in stoluri, ciripesc si isi aleg perechea. Cu toate acestea, din motive care tin mai ales de un trend social, in ultimul timp, Dragobetele a capatat mai mult sens de sarbatoare a indragostitilor. In acest sens, se crede ca cei care se intalnesc de Dragobete vor ramane vesnic indragostiti. In anumite zone ale tarii, exista ritualul plecarii in cautarea prin padure a florilor de primavara iar, la intoarcere, tinerii imbracati in costum popular isi pecetluiesc iubirea printr-un lung sarut.

     

    Pentru ca Dragobetele este o sarbatoare cu puternice conotatii folclorice, in cazul in care va hotarati sa o marcati in vreun fel, faceti-o intr-un stil care sa tina cont de incarcatura ei simbolica. Iata recomandarile noastre :

     

    Bucurati-va impreuna de flori proaspete de primavara. Ca sunt ghiocei, lalele, frezii, narcise, violete sau toporasi, un astfel de buchet va aduce un aer proaspat in casa voastra si veti simti cum se apropie primavara.

     

    Faceti o lunga plimbare prin natura. Dragobetele este despre iubire, dar este si despre trezirea naturii la viata. De aceea, ce poate fi mai romantic decat o plimbare in doi in mijlocul naturii, in cautarea semnelor primaverii!

     

    Gatiti impreuna romaneste! Luati un vin bun, niste branza buna, nuci si fructe proaspete, asezati-le pe un  patou si apucati-va de gatit impreuna. Cat gatiti, degustati ! Alegeti un meniu romanesc, proaspat, in cinstea Dragobetelui!

     

    Dansati! Nu este nevoie de un cadru special pentru asta, este suficient ca in intimitatea casei voastre sa va puneti muzica preferata si sa dansati impreuna.

     

    Uitati-va la sketch-uri romanesti. Cu siguranta o seara de skethch-uri romanesti va aduce rafale de ras la voi in casa si buna dispozitie.

  • Articole similare