• Ce trebuie sa stii inainte de a avea un copil

     

     

    Ai visat la momentul in care vei deveni mama, ti-ai imaginat cum vei fi ca parinte, te-ai pregatit cu toate cele necesare pentru aceasta clipa. In cele din urma, ai primit si vestea cea mare: esti insarcinata, iar visul tau este pe cale sa se implineasca. Odata cu aceasta veste, au venit si emotii a caror frumusete e greu de descris in cuvinte, insa si o sumedenie de dileme, ingrijorari sau intrebari. Iata raspunsurile la macar o parte dintre ele.

     

    Primul lucru pe care trebuie sa il stii inainte de a deveni mama este ca trebuie sa accepti neprevazutul in viata ta. Venirea pe lume a unui copil si cresterea lui reprezinta un drum plin de surprize la fiecare pas. De exemplu, oricat de minutios ti-ai conceput si aranjat planul de nastere, fii pregatita psihic ca el sa se schimbe oricand, daca motivele medicale impun acest lucru. Daca ti-ai imaginat ca bebelusul tau va arata intr-un anumit fel sau va dormi un anumit numar de ore in fiecare noapte, o multime de parinti iti pot povesti ca nu poti anticipa asa ceva. Capatitatea de a te adapta la fiecare situatie face parte din misiunea minunata de a fi parinte.

     

    Un al doilea lucru pe care trebuie sa il stii e ca, daca iti doresti cu adevarat acest lucru, vei fi o mama minunata. Nu exista un concurs pentru titlul de ”cea mai buna mama din lume” si te sfatuim sa nu intri nici macar mental intr-o competitie de acest gen cu mamele din anturajul tau. Exista un singur titlu care conteaza: ”Cea mai buna mama pentru copilul tau”. Si cu dragoste, grija, si rabdare, poti conta pe faptul ca acest titlu iti este rezervat numai tie.

     

    Al treilea lucru important este ca trebuie sa inveti sa accepti ajutorul. Este foarte greu pentru o mama sa fie singura persoana care are grija de copil, din prima sa zi de viata. Vei constata foarte repede cat de mare este acest efort. Daca partenerul tau de viata este prezent, implica-l in fiecare etapa de ingrijire a celui mic: de la baie, hranire, alinare, pana la joaca sau pregatirea pentru somn. Daca acest lucru nu este posibil, accepta ajutorul mamei tale sau al celorlalte persoane din anturajul tau care isi doresc sa te sprijine. Aceasta decizie va fi cat se poate de benefica si pentru relatia dintre tine si copil: o mama odihnita este cu siguranta o mama mai fericita. Iar cel mic va fi cu siguranta primul care va simti acest lucru.

  • Articole similare