• Dragobetele: sarbatoarea dragostei, in stil romanesc

     



    Fiecare ocazie de a sarbatori dragostea este la fel de potrivita. Daca preferi stilul american de Valentine’s Day, putem doar sa speram ca ai avut o zi frumoasa. Daca genul tau este, insa, mai apropiat de traditiile romanesti, atunci probabil ca te pregatesti pentru Dragobete. Oricum, o sarbatoare nu o exclude pe cealalta, asa ca poti la fel de bine sa te bucuri de amandoua, impreuna cu jumatatea ta. In cazul in care ti-ai dori sa stii mai multe detalii despre Dragobete, sarbatoarea romaneasca a iubirii, iata cateva detalii interesante:

    Dragobetele traditional se sarbatoreste pe 24 februarie. Etnograful Marcel Lutic a observat ca acestea se afla „in preajma zilelor Babei Dochia si a echinoctiului de primavara. Mai ales in sudul Romaniei, exista o perioada intreaga, la ingemanarea lunilor februarie cu martie sau, cel mai adesea, in martie care sta sub semnul Dragobetelui”. ÃŽn majoritatea locurilor, data celebrarii este 24 februarie, iar Nicolae Constantinescu, etnolog la randul sau, a declarat ca a descoperit un document in care Bogdan Petriceicu Hasdeu confirma 1 martie ca ziua in care se sarbatorea Dragobetele. ÃŽmbracati de sarbatoare, fetele si flacaii se intalneau in fata bisericii si plecau sa caute prin paduri si lunci, flori de primavara.[9] Daca se gaseau si fragi infloriti, acestia erau adunati in buchete si se puneau ulterior in lautoarea fetelor, timp in care se rosteau cuvintele: „Floride fraga/Din luna lui Faur/La toata lumea sa fiu draga / Uraciunile sa le desparti”.

    Cercetatorii care au studiat aceasta sarbatoare au ajuns la concluzia ca Dragobetele are radacini foarte vechi. Credinta populara este ca Dragobetele, numit si Navalnicul sau Logodnicul Pasarilor, fecior chipes si puternic, aduce iubirea in casa si in suflet.

    Oamenii de la tara isi mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor si baietilor care, in ziua lui Dragobete, se primeneau in haine curate, de sarbatoare si porneau cu voie buna spre padure, pentru a culege ghiocei, viorele, tamaioasa, pe care le asezau la icoane si le foloseau la diverse farmece de dragoste.

    ÃŽnspre ora pranzului, fetele porneau in goana spre sat, fuga fiecareia atragand dupa sine cate pe baiatul care le indragea. Dupa ce isi prindea aleasa, baiatul ii fura o sarutare in vazul lumii, sarut care simboliza legamantul lor de dragoste pe intregul an de zile.

  • Articole similare