• 5 lucruri pe care nu le stiai despre sarbatoarea Martisorului


    Martisorul este o sarbatoare care celebreaza reainnoirea naturii si venirea primaverii . Desi multi cred ca martisorul este o sarbatoare pur romaneasca, lucrurile nu sunt chiar atat de clare. Iata cateva lucruri pe care poate nu le stiai despre Martisor: 


    Martisorul este marcat intr-o forma sau alta in tot spatiul Balcanic. Desi nu stim exact in ce tara a luat nastere aceasta sarbatoare, stim cu siguranta ca ea a prins amploare si importanta in spatiul spatiul balcanic, cu precadere in cele romanesc, bulgar si grecesc. De la o tara  alta, si chiar de la o regiune la alta, ritualul ia alte forme. Spre exemplu, in Moldova, de 1 Martie fetele sunt cele care ofera Martisor baietilor, pentru ca de 8 Martie acestia sa-l ofere fetelor. In Ardeal, martisoarele sunt agatate la usi sau la ferestre, acestea fiind vazute ca niste talismane care alunga spiritele rele. In Dobrogea si Oltenia, Martisorul este asociat si cu alte ritualuri de purificare. 


    Firul rosu si alb simbolizeaza lupta contrastelor. Astfel, agatatul diverselor figurine pe cele doua fire semnifica lupta dintre zi si noapte, viata si moarte, boala si sanatate, iarna si vara, cald si frig. 


    Arheologii au descoperit urme ale acestei sarbatori vechi de 8000 de ani. In judetul Mehedinti, la Schela Cladovei au fost descoperite coliere de care erau agatate mici pietre de rau vopsite in rosu si alb. Arheologii cred ca dacii purtau la gat aceste coliere, rosul semnificand viata si sangele, adica femeia, iar albul claritatea apelor si intelepciunea, adica barbatul, cele doua culori impreunate simbolizand armonia femeie-barbat. 


    Martisorul are atasate si alte traditii. Una dintre aceste traditii este cea a ‘’babelor’’. Conform acesteia, fiecare persoana isi alege o zi intre 1 si 9 martie care sa fie baba lui. In functie de cum va fi afara in acea zi, insorit sau mohorat, asa va fi si starea de spirit a persoanei repective. Traditia babelor isi are radacinile in legenda Babei Dochia, care a urcat timp de 9 zile ÅŸi 9 nopti cu oile pe munte, fiind imbracata cu 9 cojoace, finalul legendei povestind despre faptul ca Dochia moare inghetata, impreuna cu turma ei, din cauza unui ger naprasnic.


    Martisorul vine si cu o serie de superstitii populare. Purtarea Martisorului este considerata a aduce sanatate si prosperitate. Se considera ca fetele care il poarta vor fi iubite, ocrotite, placute, norocoase si ferite de boli. O alta supersititie este aceea de a nu face treburi gospodaresti de Martisor pentru a nu atrage furia babei Dochia care ar putea trimite gerul inapoi. 


  • Articole similare