• Spanakopita: gustul Greciei, la tine acasa


    Daca ai fost in Grecia in vacanta, este extrem de probabil sa fi facut cunostinta cu Spanakopita, traditionala placinta cu spanac, chiar la ea acasa. Daca nu ai apucat sa o gusti, merita sa o incerci inca de pe acum, fara sa mai astepti concediul urmator. Iata reteta:

    Ingrediente

    Pentru foaia de placinta:

    200g faina alba

    100-120ml apa calda

    1 lingura ulei de masline

    Un varf de cutit de sare

    faina de porumb, pentru presarat deasupra

    70g unt topit

    1 galbenus de ou

     

    Pentru umplutura

    900g de spanac

    sare si piper proaspat macinate

    nucsoara proaspat maruntita dupa gust

    1 lamaie, numai coaja

    1 ou mare batut

    200g  branza feta

    1 lingura seminte de susan

    1 lingura sare de mare

     

    Preparare

    Faceti aluatul cernand faina intr-un castron si facand o gaura in mijloc. Se amesteca apa si uleiul impreuna si se toarna treptat pe faina, amestecand. Incercati sa preparati un aluat moale, dar nu lipicios. Daca amestecul este prea moale, adaugati cate putina faina.

    Odata ce aluatul este gata, scoateti-l din vas si incepeti sa framantati. Aluatul trebuie sa aiba o consistenta in care sa nu aveti nevoie de faina pentru a framanta. Lucrati aluatul timp de aproximativ 10-15 minute, sau pana cand are un aspect neted. Infasurati in folie alimentara si lasati-l sa se odihneasca la frigider cel putin o ora.

    In timp ce aluatul se odihneste, faceti umplutura. Incalziti o tigaie mare, cu capac, la foc mediu. Spalati bine spanacul si adaugati-l in tigaie, rupandu-l in bucati mai mici daca este necesar. Se condimenteaza cu sare si piper si se pune capacul.

    Lasati spanacul sa se gateasca timp de aproximativ cinci minute, amestecand din cand in cand pana cand este complet gatit. Scurgeti-l intr-o strecuratoare si apasati cu spatele unei linguri pentru a scapa de cat mai mult lichid posibil. Apasati cu hartie de bucatarie pentru a indeparta orice exces de umiditate. Asezati-l din nou in tigaie pentru a-l usca si adaugati nucsoara si coaja de lamaie.

    Opriti focul si lasati-l pana se raceste complet. Odata rece, amestecati oul, branza feta sfaramata si amestecati bine. Verificati condimentele si adaugati sare si piper proaspat macinate, dupa gust.

    Inainte de a face placinta, este important sa aveti totul gata. Asezati o foaie mare de copt si praf si presarati peste ea cu generozitate faina de porumb. Topiti untul gata pentru a-l intinde peste aluat si pregatiti o tava de coacere plata si o masina pentru prepararea pastelor. Preincalziti cuptorul la 175C.

    Pentru a asambla placinta, impartiti-o in cinci bile egale, pastrandu-le acoperite cu un prosop umed pentru a preveni uscarea. Luati o minge si aplatizati-o in forma de dreptunghi  folosind un sucitor. Presarati-va mainile si aluatul cu faina de porumb.

    Incepand cu cea mai larga setare, treceti aluatul prin masina de paste si continuati pana cand a ajuns la setarea numarul sapte (din noua). Nu doriti sa o treceti prin cea mai subtire setare, deoarece trebuie sa o puteti intinde mai mult cu mainile. Folosind partea din spate a mainilor, intindeti usor aluatul pana cand este cat se poate de subtire. Ar trebui sa aveti o forma dreptunghiulara lunga. Asezati aluatul pe hartia de copt, intindeti pe deasupra unt topit si acoperiti in timp ce pregatiti in acelasi fel toate bucatile de aluat.

    De fiecare data cand rulati o foaie de aluat, asezati-o peste partea superioara a foii anterioare, intinzand unt intre toate straturile. Continuati pana cand ati folosit tot aluatul.

    Asezati spanacul de-a lungul uneia dintre marginile lungi ale dreptunghiului. Folosind pergamentul de copt dedesubt, infasurati spanacul in interiorul fasiilor de aluat, astfel incat forma finala sa semene cu cea a carnatilor. Incepand cu un capat, infasurati carnatii in forma de spirala si glisati usor pe tava de copt unsa. Adaugati galbenusul de ou la untul topit si periati acest amestec peste spanakopita.

    Presarati semintele de susan si sarea de mare si coaceti timp de 30-35 de minute, sau pana se rumeneste. Se serveste in felii.

  • Articole similare