Daca ai fost in
Grecia in vacanta, este extrem de probabil sa fi facut cunostinta cu
Spanakopita, traditionala placinta cu spanac, chiar la ea acasa. Daca nu ai apucat
sa o gusti, merita sa o incerci inca de pe acum, fara sa mai astepti concediul
urmator. Iata reteta:
Ingrediente
Pentru foaia de placinta:
200g faina alba
100-120ml apa calda
1 lingura ulei de masline
Un varf de cutit de sare
faina de porumb, pentru presarat deasupra
70g unt topit
1 galbenus de ou
Pentru umplutura
900g de spanac
sare si piper proaspat macinate
nucsoara proaspat maruntita dupa gust
1 lamaie, numai coaja
1 ou mare batut
200g branza
feta
1 lingura seminte de susan
1 lingura sare de mare
Preparare
Faceti aluatul
cernand faina intr-un castron si facand o gaura in mijloc. Se amesteca apa si
uleiul impreuna si se toarna treptat pe faina, amestecand. Incercati sa
preparati un aluat moale, dar nu lipicios. Daca amestecul este prea moale,
adaugati cate putina faina.
Odata ce aluatul
este gata, scoateti-l din vas si incepeti sa framantati. Aluatul trebuie sa
aiba o consistenta in care sa nu aveti nevoie de faina pentru a framanta.
Lucrati aluatul timp de aproximativ 10-15 minute, sau pana cand are un aspect
neted. Infasurati in folie alimentara si lasati-l sa se odihneasca la frigider
cel putin o ora.
In timp ce
aluatul se odihneste, faceti umplutura. Incalziti o tigaie mare, cu capac, la
foc mediu. Spalati bine spanacul si adaugati-l in tigaie, rupandu-l in bucati
mai mici daca este necesar. Se condimenteaza cu sare si piper si se pune
capacul.
Lasati spanacul
sa se gateasca timp de aproximativ cinci minute, amestecand din cand in cand
pana cand este complet gatit. Scurgeti-l intr-o strecuratoare si apasati cu
spatele unei linguri pentru a scapa de cat mai mult lichid posibil. Apasati cu
hartie de bucatarie pentru a indeparta orice exces de umiditate. Asezati-l din
nou in tigaie pentru a-l usca si adaugati nucsoara si coaja de lamaie.
Opriti focul si
lasati-l pana se raceste complet. Odata rece, amestecati oul, branza feta
sfaramata si amestecati bine. Verificati condimentele si adaugati sare si piper
proaspat macinate, dupa gust.
Inainte de a face
placinta, este important sa aveti totul gata. Asezati o foaie mare de copt si
praf si presarati peste ea cu generozitate faina de porumb. Topiti untul gata
pentru a-l intinde peste aluat si pregatiti o tava de coacere plata si o masina
pentru prepararea pastelor. Preincalziti cuptorul la 175C.
Pentru a asambla
placinta, impartiti-o in cinci bile egale, pastrandu-le acoperite cu un prosop
umed pentru a preveni uscarea. Luati o minge si aplatizati-o in forma de
dreptunghi folosind un sucitor.
Presarati-va mainile si aluatul cu faina de porumb.
Incepand cu cea
mai larga setare, treceti aluatul prin masina de paste si continuati pana cand
a ajuns la setarea numarul sapte (din noua). Nu doriti sa o treceti prin cea
mai subtire setare, deoarece trebuie sa o puteti intinde mai mult cu mainile.
Folosind partea din spate a mainilor, intindeti usor aluatul pana cand este cat
se poate de subtire. Ar trebui sa aveti o forma dreptunghiulara lunga. Asezati
aluatul pe hartia de copt, intindeti pe deasupra unt topit si acoperiti in timp
ce pregatiti in acelasi fel toate bucatile de aluat.
De fiecare data cand rulati o foaie de
aluat, asezati-o peste partea superioara a foii anterioare, intinzand unt intre
toate straturile. Continuati pana cand ati folosit tot aluatul.
Asezati spanacul de-a lungul uneia dintre
marginile lungi ale dreptunghiului. Folosind pergamentul de copt dedesubt,
infasurati spanacul in interiorul fasiilor de aluat, astfel incat forma finala
sa semene cu cea a carnatilor. Incepand cu un capat, infasurati carnatii in forma de spirala si glisati
usor pe tava de copt unsa. Adaugati galbenusul de ou la untul topit si periati
acest amestec peste spanakopita.
Presarati
semintele de susan si sarea de mare si coaceti timp de 30-35 de minute, sau
pana se rumeneste. Se serveste in felii.