• Cum sa descoperi talentele copilului tau

     


    Fiecare dintre noi avem inclinatii sau talente naturale. Cu cat le descoperim mai devreme, cu atat ne marim sansele de a le aprofunda si poate chiar sa facem performanta sau sa ne construim un viitor bazandu-ne pe acestea. Sa descoperi talentele copilului tau nu este o misiune foarte simpla, pentru ca ele pot fi confundate cu unele pasiuni de moment, care au si ele farmecul si rostul lor. Daca vrei sa afli, insa, ce talente reale are copilul tau, iata cateva sfaturi ale specialistilor in psihologia copilului, care te vor ajuta:

    Atentia parintilor este extrem de importanta, de la cele mai mici varste. Copiii nu isi recunosc de obicei propriile talente, dar le pot urmari instinctiv. De exemplu, daca copilul prezinta un interes deosebit pentru acuarele sau chiar pentru cutia de vopsea, ar putea fi un semn ca este un artist in devenire.

    Oferiti-i oportunitatile necesare pentru a se dezvolta. Daca nu apare nicio ocazie ca o abilitate sa infloreasca, aceasta poate ramane suprimata de-a lungul anilor de formare a unui copil, dupa care poate fi prea tarziu sa o dezvoltam la potentialul sau maxim. Daca unui copil ii place, de exemplu, sa ”bata toba” cu diferite obiecte improvizate, s-ar putea sa fie interesant sa ii testati reactia in fata unui set real de percutie. Este important sa oferiti o serie de oportunitati copilului dvs., astfel incat orice talent ascuns sa poata aparea si sa infloreasca. Puteti face acest lucru prezentandu-i diferite subiecte, jocuri, abilitati si activitati si ajutandu-l sa le utilizeze.

    Incurajati si ”hraniti” talentele identificate. Lauda si incurajarea vor contribui la dezvoltarea talentelor recunoscute ale copilului dumneavoastra. Spuneti-i ca sunteti mandri de abilitatile sale si aratati interesul pentru subiectul pasiunii sale, indiferent daca il impartasiti sau nu. Cautati oportunitati pentru a-si demonstra abilitatile prietenilor si rudelor; sprijinul lor il va intari. Profesorii din scoala ar putea sa ofere oportunitati suplimentare talentelor sale. Dar pentru o dezvoltare serioasa, este posibil sa trebuiasca sa investiti in cursuri private si in alte tipuri de sprijin, cum ar fi  concursuri sau echipamente.

  • Articole similare