• 5 carti de citit in vacanta de iarna

     


    Cum vacanta de iarna este la 2 zile distanta, mancatul de sarmale, carnati sau cozonac nu are cum sa ne ocupe tot timpul. Asa ca, ne-am gandit sa va facem si cateva sugestii de lectura pentru momentele in care veti dori sa va retrageti si sa aveti timp special pentru voi. Iata propunerile noastre:

     

    Viata mincinoasa a adultilor, o noua carte a Elenei Ferrante, aparuta la noi la editura Pandorma in colectia Anansi. Daca v-a placut tetralogia Elenei Ferrante, atunci si aceasta noua aparitie va va surprinde in mod placut. In ciuda criticilor aduse cartii, legate in special de precipitarea naratiunii si modul in care sunt conturate personajele, cartea este o infatisarea realista a tranzitiei de la copilarie, adolescenta la maturitate. Desfasurat in acelasi cadru napoletan, naratiunea spune povestea tinerei Giovanna pe care intrarea in viata de adult o surprinde prin uratenie, greutati si nelinisti de toate felurile.

     

    Acolo unde canta racii de Delia Ownes. Aceasta este una din cartile anului 2020 despre care s-a vorbit mult si din care s-a cumparat mult, ceea ce o face bestseller. Expresia „acolo unde canta racii” face referire la un loc indepartat, un loc unde poÈ›i evada atunci cand sufletul este lovit. Personajul principal, Kya Clark, numita si Fata Mlastinii, traieste intr-un orasel de coasta din Carolina de Nord, bulversat de moartea tanarului Chase Andrews. La intersectia dintre un roman de dragoste, un roman al maturizarii si mistery crime, Acolo unde canta racii este o oda adusa naturii, umanitatii si regasirii.

     

    Copilul de nisip de Tahar Ben Jelloun – un roman halucinant despre realitatea conturata in societatile arabe de intersectarea vietii cotidiene cu legile islamice. Actiunea se petrece in Maroc si este o poveste despre putere, colonialism si identitate de gen. Inspirat din viata reala, romanul o are in centru pe Ahmed, ultima fiica, din cele 7, a unui cuplu fara mostenitori barbati si care este crescuta asemeni unui baiat cu drepturile si privilegiile care decurg de aici. Totul ia insa o noua turnura cand tanara se hotaraste sa aiba propriul copil si sa-si exploreze propria identitate sexuala.  

     

    Pamantul fagaduintei de Barack Obama, cea mai asteptata carte a momentului, cu vanzari deja de peste 15 milioande de volume in toata lumea. De proportii considerabile, cartea este insa doar primul volum dintr-o serie mai mare promisa. Acest prim volum urmareste devenirea lui Barack Obama ca om politic si cel de-al 44-lea presedinte american, fara a intra in detaliile mandatului. Este asadar o carte de memorii, concentrata pe copilarie, adolescenta si devenirea politica.

     

    Patria, de Fernando Aramburu, unul din cele mai bine scrise romane ale acestui an, cu scene aproape cinematografice si cu o tandrete infinita in descrierea unor oameni prinsi in jurul unei miscari teroriste, precum ETA. Fara sa fie o carte politica, povestea suprinde viata oamenilor simpli prinsi intr-un conflict terorist. Este despre oamenii care incurajeaza conflictul, oamenii care cad victime conflictului sau oameni care pur si simplu ii fac fata, asa cum pot. Romanul este intesat de personaje si povesti ale acestora, actiunea fiind rememorata si acoperind mai multe decade. Spre deosebire de alte romane, aici nu personajele sunt inima povestii, cu personajul colectiv, comunitatea. La sfarsit, romanul ne lasa si cu o adevarata dilema filozofica : cat din ceea ce suntem sau ce facem este rezultatul propriilor alegeri ?, iar raspunsul nu pare sa fie deloc unul simplu.

     

  • Articole similare