Pomana porcului este unul dintre felurile cu adevarat traditionale din bucataria romaneasca. Cei mai multi dintre noi il cunoastem inca din copilarie, cand ne bucuram de gustul sau impreuna cu toti cei din familie. Anul acesta vom sarbatori Craciunul in cerc mai restrans, din cauza situatiei epidemiologice, insa pomana porcului va fi, cu siguranta pe masa multora dintre noi. Ne va aminti de gustul vremurilor de altadata si, in acelasi timp, ne vom gandi cu speranta ca timpul meselor pline de membri ai familiei si de prieteni se va intoarce cat mai curand.
Iata cum sa prepari pomana porcului, astfel incat sa fie cu adevarat delicioasa
Ingrediente:
600-700 g pulpa de porc
putin grasa
200 g bucatele de carne de
porc cu grasime
300 g carnati proaspeti
1 capatana usturoi
5-6 linguri ulei
Preparare:
Taie carnea de porc
cubulete, iar carnatii rondele. ÃŽncinge uleiul in tigaie si pune carnea.
Amesteca pana se rumeneste pe toate partile, adauga carnatii si lasa pe foc,
acoperind cu capac pana scade sosul. Dupa gust, poti lasa tigaia fara capac,
astfel incat apa sa se evapore si bucatile de carne sa se prajeasca in untura
de la cele cu mai multa grasime.
Piseaza usturoiul amesteca-l
cu 100 ml de apa si cu putina sare. Pune amestecul de usturol peste carne si
mai lasa tigaia pe foc, la o intensitate medie, cateva minute. Pentru un gust
desavarsit, serveste pomana porcului alaturi de o mamaliguta calda.
Mamaliga o faci, de
asemenea, dupa metoda traditionala:
1 litru de apa
1 lingurita cu varf de sare
200 de grame de malai
Pui apa la fiert, intr-un
ceaun sau o oala de fonta. Cand clocoteste apa, se adauga malaiul sub forma de
ploaie. Se amesteca in continuu, pana ce mamaliga reincepe sa fiarba. In acest
moment, dai atunci focul la minimum, pentru ca mamaliga sa nu improaste cu
stropi fierbinti in timp ce fierbe. Se amesteca in continuare inca 3-4 minute.
Mamaliga este gata.