• Pomana porcului, deliciul mesei de Craciun

     

    Pomana porcului este unul dintre felurile cu adevarat traditionale din bucataria romaneasca. Cei mai multi dintre noi il cunoastem inca din copilarie, cand ne bucuram de gustul sau impreuna cu toti cei din familie. Anul acesta vom sarbatori Craciunul in cerc mai restrans, din cauza situatiei epidemiologice, insa pomana porcului va fi, cu siguranta pe masa multora dintre noi. Ne va aminti de gustul vremurilor de altadata si, in acelasi timp, ne vom gandi cu speranta ca timpul meselor pline de membri ai familiei si de prieteni se va intoarce cat mai curand.

    Iata cum sa prepari pomana porcului, astfel incat sa fie cu adevarat delicioasa

    Ingrediente:

    600-700 g pulpa de porc putin grasa

    200 g bucatele de carne de porc cu grasime

    300 g carnati proaspeti

    1 capatana usturoi

    5-6 linguri ulei

    Preparare:

    Taie carnea de porc cubulete, iar carnatii rondele. ÃŽncinge uleiul in tigaie si pune carnea. Amesteca pana se rumeneste pe toate partile, adauga carnatii si lasa pe foc, acoperind cu capac pana scade sosul. Dupa gust, poti lasa tigaia fara capac, astfel incat apa sa se evapore si bucatile de carne sa se prajeasca in untura de la cele cu mai multa grasime.

    Piseaza usturoiul amesteca-l cu 100 ml de apa si cu putina sare. Pune amestecul de usturol peste carne si mai lasa tigaia pe foc, la o intensitate medie, cateva minute. Pentru un gust desavarsit, serveste pomana porcului alaturi de o mamaliguta calda.

     

    Mamaliga o faci, de asemenea, dupa metoda traditionala:

     

    1 litru de apa

    1 lingurita cu varf de sare

    200 de grame de malai

    Pui apa la fiert, intr-un ceaun sau o oala de fonta. Cand clocoteste apa, se adauga malaiul sub forma de ploaie. Se amesteca in continuu, pana ce mamaliga reincepe sa fiarba. In acest moment, dai atunci focul la minimum, pentru ca mamaliga sa nu improaste cu stropi fierbinti in timp ce fierbe. Se amesteca in continuare inca 3-4 minute. Mamaliga este gata.

  • Articole similare