• Cum gestionam crizele copiilor de sarbatori

     



    Desi sarbatorile de iarna sunt mult asteptate de copii, in special venirea Mosului, acestea pot reprezenta pentru ei si un factor de stres pe care adesea nu stiu sa-l gestioneze. Prinsi cu pregatirile, parintii devin adeseori iritati sau grabiti, stari care nu ajuta deloc in relatia cu copiii, in special cu copiii mici. Acestia vor inregistra stresul parintilor asemeni unui termometru, insusindusi-l si supra reactionand. Prin urmare, nu este exclus ca Craciunul sa aduca multe tantrumuri, crize de NU VREAU sau NU POOOOT, lacrimi de crocodili si “drame” apocaliptice. Ce avem de facut in aceasta situatie ?

     

    In primul rand sa nu ne insusim emotiile copiilor. Emotiile lor sunt doar ale lor iar ele nu trebuie sa genereze in noi mai multa furie si frustrare. Pentru a nu intra in acest carusel al emotiilor, incercati sa respirati adanc si sa alegeti sa nu interveniti imediat. Este de preferat sa-i spuneti copilului « vad ca esti nemultumit, deranjat, furios , asta ma face sa ma simt furios si eu, prin urmare merg la baie 5 minute sa ma calmez », decat sa va repeziti cu solutii sau cuvinte care se vor lovi de un zid. La intoarcere este posibil sa constatati ca acesta s-a calmat sau pur si simplu este mai disponibil sa va asculte.

     

    In al doilea rand, incercati sa nu puneti o presiune artificiala pe copil. Nu, nu este nevoie ca acesta sa recite in fata bunicilor sau altor membri ai familiei poezii sau colinde daca acesta nu vrea. Ganditi-va daca aceasta este dorinta voastra sau dorinta lui si alegeti sa fiti de partea copilului, orice ar fi.

     

    In al treilea rand, aveti rabdare. Probabil ca acesta este cel mai greu lucru de facut, mai ales cand sunteti pe fuga si cu multe treburi de rezolvat, insa rabdarea este cea care dezamorzeaza de cele mai multe ori starile de furie ale copilului.

     

    In continuare, incercati sa ascultati copilul si sa constientizati care este nevoia lui de moment. Adesea copiii plang pentru motive mult mai profunde decat sunt in aparenta. Cel mai mult au nevoie de atentie. Asa ca, daca constatati ca cer lucruri absurde sau contradictorii, cel mai probabil cauza zbuciumului este lipsa de atentie.

     

    Nu in ultimul rand, nu uitati de umor. Atunci cand simtiti ca exasperarea va da ghes, faceti haz de necaz. Spuneti lucruri traznite, chiar faceti-o pe nebunul. Intrati in jocul lor, detensionati atmosfera. La finalul acestei incercari este posibil sa nu obtineti nimic concret, dar macar ati incercat si este posibil sa va fi si distrat.

  • Articole similare