• Obiceiuri speciale de Craciun, in lume

     


    Craciunul este o sarbatoare ce uneste peste 2 miliarde de crestini din intreaga lume. Este prin excelenta un moment al traditiilor si, dincolo de simbolurile comune, fiecare popor are propriile traditii. Unele pot parea mai ciudate, altele ne pot inspira, chiar daca pana acum nu le-am cunoscut si le putem chiar adapta. Iata cateva dintre cele mai interesante datini de Craciun, in lume:

     

    In Filipine, Festivalul Felinarelor Uriase (Ligligan Parul Sampernandu) are loc in fiecare an, in sambata dinainte de ajunul Craciunului in orasul San Fernando - „Capitala Craciunului din Filipine”. Festivalul atrage spectatori din toata tara si din intreaga lume. Unsprezece barangays (sate) participa la festival, iar competitia este acerba, intrucat fiecare participant incearca sa construiasca felinarul cel mai frumos si interesant.

     

    Suedia are si ea o traditie speciala. Din 1966, o capra Yule de 13 metri inaltime a fost construita in centrul Pietei Castelului Gavle pentru Advent, dar aceasta traditie suedeza de Craciun a dus, fara sa vrea, la un alt obicei - oamenii incearca sa arda capra uriasa. Din 1966, Capra a fost arsa cu succes de 29 de ori- cel mai recent, in anul 2016.

     

    Islanda are si ea un obicei interesant. În cele 13 zile premergatoare Craciunului, 13 personaje asemanatoare trolilor ies la joaca. Baietii Yule (jólasveinarnir sau jólasveinar in islandeza) viziteaza copiii din toata tara in cele 13 nopti dinaintea Craciunului. Pentru fiecare noapte de Yuletide, copiii isi aseaza cei mai buni pantofi langa fereastra, iar baietii Yule lasa cadouri pentru fetele si baietii cuminti si cartofi putreziti pentru cei obraznici.

     

    Ziua Micilor Lumanari (Dia de las Velitas) marcheaza inceputul sezonului de Craciun in toata Columbia. ÃŽn cinstea Fecioarei Maria si a Neprihanitei Conceptii, oamenii aseaza lumanari si felinare de hartie in ferestrele, balcoanele si curtile din fata caselor.

  • Articole similare