• Profiterol, desertul perfect pentru sarbatori



    O parte dintre noi am facut cunostinta cu celebrul profiterol, cand mamele noastre il pregateau la ocazii speciale, chiar si cu posibilitatile limitate ale acelor vremuri. Altii am facut cunostinta cu el mai recent, in cofetarii si restaurante. Cu siguranta, profiterolul ramane un desert special, perfect potrivit pentru sarbatorile de iarna, mai ales pentru noaptea dintre ani. Iata cum poti sa il pregatesti chiar la tine acasa:

    Ingrediente

    50g unt (de preferinta nesarat), taiat cubulete

    2 linguri zahar tos

    75g faina alba, cernuta cu un varf de sare de mare fina

    2 oua, usor batute

    300ml smantana foarte consistenta, daca este posibil, cu peste 40% grasime

    cateva picaturi extract de vanilie

    Pentru sos

    50g praf de cacao

    175g zahar tos

    PASUL 1

    ÃŽncalziti cuptorul la 220 de grade Celsius. Puneti untul si 2 lingurite de zahar tos intr-o cratita cu 150ml apa. Puneti cratita la foc mic pe aragaz pana cand untul si zaharul s-au topit, apoi aduceti la fierbere. Reduceti focul, adaugati faina dintr-o data si bateti energic cu o lingura de lemn pana cand aluatul se indeparteaza de pe laturile tigaiei.

    PASUL 2

    Lasati compozitia sa se raceasca 5 minute, apoi bateti ouale putin cate putin pana cand aveti un amestec rigid, lucios (acest proces este mult mai usor cu un robot de bucatarie). Clatiti doua tavi de copt cu apa rece, scuturand orice exces, astfel incat acestea sa fie usor umede (acest lucru ajuta la aluatul sa creasca). Folosind 2 lingurite, puneti ”cocoloase” din amestec pe tavile de copt. Apoi introduceti in cuptor si gatiti timp de aproximativ 18-20 de minute pana cand este bine crescut si rumenit. Scoateti din cuptor si taiati o mica fanta la baza fiecarei ”gogosi”, astfel incat sa nu se rastoarne. Lasati-le la racit pe un gratar.

    PASUL 3

    Bateti usor smantana tinuta la rece pana cand devine atat de consistenta incat isi mentine forma. ÃŽndulciti dupa gust cu zaharul ramas si cateva picaturi de extract de vanilie. Taiati ”gogosile” in jumatate, umpleti-le cu crema indulcita si asezati-le pe o farfurie. Puteti sa le puneti la frigider timp de 1-2 ore in acest moment, dar nu pentru mai mult timp.

    PASUL 4

    Pentru a face sosul, cerneti pudra de cacao intr-un castron. Puneti zaharul intr-o tigaie cu 100 ml apa si incalziti la foc mic pana se dizolva. Se aduce la fierbere, se fierbe 1 min, apoi se toarna peste pudra de cacao si se amesteca bine pana se omogenizeaza. Puneti sosul in tigaie, gatiti-l timp de 1 min, apoi lasati-l deoparte timp de 15 minute inainte de a stropi peste ”gogosile” de profiterol.

    Se serveste impreuna cu inghetata preferata.

  • Articole similare