Nigella
Lawson este unul dintre cei mai cunoscuti maestri ai artei culinare din Marea
Britanie. Spontana, sofisticata si extrem de documentata, ea reprezinta o sursa
de inspiratie continua, prin retetele si emisiunile de televiziune la care
participa. Tortul de Craciun pe care Nigella il recomanda este un deliciu din
fructe si ciocolata si iti va impresiona cu siguranta familia, la sfarsitul
mesei festive, Iata reteta:
350g prune uscate moi, tocate
250g stafide
125g coacaze
175g unt nesarat, inmuiat
175g zahar muscovado negru
175ml
miere
125ml
lichior de cafea
2
portocale, doar sucul si coaja
1 lingurita
condimente mixte
2
linguri de cacao de buna calitate
3
oua de ferma, batute
150g
faina simpla
75g
migdale macinate
½
lingurita praf de copt
½
lingurita bicarbonat de sodiu
Pentru
decorare
25g
boabe de cafea acoperite cu ciocolata neagra
Sclipici
alimentar auriu
Bilute
alimentare aurii de 2 mm
aproximativ
10 stele alimentare aurii
Preparare
Preincalziti
cuptorul la 150C.
Captusiti
cu hartie de copt laturile si fundul unei tavi rotunde cu diametrul de 25
cm
Asezati
fructele, untul, zaharul, mierea, lichiorul de cafea, sucul si coaja de
portocale, condimentele amestecate si cacao intr-o cratita mare. ÃŽncalziti
amestecul pana ajunge la un clocot usor, amestecand pe masura ce untul se topeste. Lasati amestecul
sa fiarba timp de zece minute. Scoateti apoi cratita de pe foc si lasati-o sa
stea la racit timp de 30 de minute.
Adaugati
ouale, faina, migdalele macinate, praful de copt si bicarbonatul de sodiu si
amestecati bine cu o lingura de lemn sau cu o spatula pana cand ingredientele
se combina.
Se
toarna cu grija amestecul de prajitura cu fructe in forma de tort pentru copt.
Introduceti forma de tort la cuptor si coaceti timp de 1-2 ore sau pana cand
partea superioara a tortului este ferma, dar va avea un aspect stralucitor si
lipicios. ÃŽn acest moment, daca introduceti un tester in mijlocul tortului,
tortul ar trebui sa fie inca necopt in mijloc.
Asezati
tortul pe un raft de racire. Odata ce prajitura s-a racit, scoateti-o din tava.
Pentru
a decora, asezati boabele de cafea acoperite cu ciocolata in centrul tortului
si aranjati stelutele aurii in jurul lor. Apoi presarati niste mini-bile de aur
peste intregul tort. Presarati sclipiciul pe deasupra.