• Tortul de Craciun recomandat de Nigella Lawson


     

     

    Nigella Lawson este unul dintre cei mai cunoscuti maestri ai artei culinare din Marea Britanie. Spontana, sofisticata si extrem de documentata, ea reprezinta o sursa de inspiratie continua, prin retetele si emisiunile de televiziune la care participa. Tortul de Craciun pe care Nigella il recomanda este un deliciu din fructe si ciocolata si iti va impresiona cu siguranta familia, la sfarsitul mesei festive, Iata reteta:

    350g  prune uscate moi, tocate

    250g  stafide

    125g  coacaze

    175g  unt nesarat, inmuiat

    175g  zahar muscovado negru

    175ml miere

    125ml lichior de cafea

    2 portocale, doar sucul si coaja

    1 lingurita condimente mixte

    2 linguri de cacao de buna calitate

    3 oua de ferma, batute

    150g faina simpla

    75g migdale macinate

    ½ lingurita praf de copt

    ½ lingurita bicarbonat de sodiu

     

     

    Pentru decorare

    25g boabe de cafea acoperite cu ciocolata neagra

    Sclipici alimentar auriu

    Bilute alimentare aurii de 2 mm

    aproximativ 10 stele alimentare aurii

     

    Preparare

    Preincalziti cuptorul la 150C.

    Captusiti cu hartie de copt laturile si fundul unei tavi rotunde cu diametrul de 25 cm 

    Asezati fructele, untul, zaharul, mierea, lichiorul de cafea, sucul si coaja de portocale, condimentele amestecate si cacao intr-o cratita mare. Încalziti amestecul pana ajunge la un clocot usor, amestecand  pe masura ce untul se topeste. Lasati amestecul sa fiarba timp de zece minute. Scoateti apoi cratita de pe foc si lasati-o sa stea la racit timp de 30 de minute.

    Adaugati ouale, faina, migdalele macinate, praful de copt si bicarbonatul de sodiu si amestecati bine cu o lingura de lemn sau cu o spatula pana cand ingredientele se combina.

    Se toarna cu grija amestecul de prajitura cu fructe in forma de tort pentru copt. Introduceti forma de tort la cuptor si coaceti timp de 1-2 ore sau pana cand partea superioara a tortului este ferma, dar va avea un aspect stralucitor si lipicios. În acest moment, daca introduceti un tester in mijlocul tortului, tortul ar trebui sa fie inca necopt in mijloc.

    Asezati tortul pe un raft de racire. Odata ce prajitura s-a racit, scoateti-o din tava.

    Pentru a decora, asezati boabele de cafea acoperite cu ciocolata in centrul tortului si aranjati stelutele aurii in jurul lor. Apoi presarati niste mini-bile de aur peste intregul tort. Presarati sclipiciul pe deasupra.

     

     

     

     

     

  • Articole similare