• Cum sa evitam excesele alimentare de sarbatori

     

    Sarbatorile de iarna sunt foarte aproape si odata cu ele si multitudinea tentatiilor culinare. Ca de fiecare data, medicii vin cu sfaturi in aceasta perioada pentru a evita complicatiile gastrointestinale si, mai rau, spitalizarea. De altfel, acesta este chiar ultimul lucru pe care sa vi-l doriti de acest Craciun, mai ales in actuala situatie epidemiologica si cu spitalele depasite de numarul pacientilor infectati cu noul virus. De aceea, aceste sarbatori trebuie sa le petrecem cu bucurie, dar si cu putina cumpatare. Ce putem face in acest sens :

     

    Hidratarea. In conditiile in care zilele de sarbatoare vor fi si zile in care se vor consuma mai multe bauturi alcoolice ca de obicei, hidratarea joaca un rol esential in evitarea deshidratarii, aparitiei durerilor de cap sau starilor de rau. Tocmai de aceea, 2 litri de apa pe zi poate asigura hidratarea optima.

    Gustat din toate, dar cate putin. Chiar daca ideal ar fi sa nu amestecam grasimile cu proteinele, carbohidratii si glucidele, acest lucru va fi cu siguranta imposibil. De aceea, este recomandat ca portiile de mancare sa fie diverse dar mici. In continuare, regula celor 3 mese cu 2 gustari ne poate ajuta sa evitam consumul excesiv de alimente.

     

    Cina trebuie sa fie cat mai frugala posibil. Daca mancati un pic mai mult la masa principala a zilei, cina trebuie sa fie cat mai simpla, iar combinatia ideala este de proteine cu vitamine, adica carne slaba cu o salata. De asemenea, ultima masa trebuie sa fie cu 3 ore inainte de culcare.

     

    Dupa post, adaptare treptata. Persoanele care au tinut post inainte de Craciun trebuie sa acorde un plus de atentie alimentatiei. Adaptarea la o dieta complexa trebuie sa fie treptata. Cu alte cuvinte, nu este indicat ca din post sa trecem direct la o masa plina cu bucate de Craciun. Astfel, persoanele care au tinut post, vor reintroduce alimentele bogate in grasimi, glucide si proteine animale treptat.

     

    Pentru a concluziona, alimentatia din perioada sarbatorilor trebuie sa fie ghidata de moderatie, chiar daca se vor servi multe feluri de mancare.

  • Articole similare