• Cum ii pregatim pe copii pentru un Craciun altfel



    Craciunul de anul acesta va fi altfel pentru noi toti. Chiar si multor adulti le vine greu sa se adapteze la o sarbatoare petrecuta separat de cei dragi din familia extinsa, din cauza situatiei epidemiologice. Cu atat mai mult pentru copii acest lucru devine o provocare. Dupa aproape un an intreg de contact limitat cu prietenii, dupa luni intregi de scoala online, la distanta de colegi si de amicii de la scoala, este de la sine inteles de ce Craciunul va fi mai complicat de gestionat de cei mici.

    In primul rand, trebuie sa fim constienti de acest lucru noi, adultii, Si sa ne pregatim din timp pentru a le face celor mici situatia mai usoara. Sigur, cadourile de sub brad vor aduce momente de veselie, insa ele nu pot compensa intreaga nostalgie dupa Craciunurile de odinioara.

    Este esential sa le explicam inca o data, cu multa rabdare, celor mici de ce este necesar sa fie asa, anul acesta. Discutiile despre situatia generata de COVID-19 pot exista de la cele mai mici varste, intr-un limbaj accesibil copiilor. Putem insista asupra faptului ca, daca respectam regulile si limitam contactul cu bunicii, le protejam sanatatea. Copiii sunt in general dornici sa fie de ajutor si sa se simta eroi protectori, asa ca acest lucru le poate oferi consolare.

    In plus, le putem spune ca exista sanse bune ca acest Craciun sa fie singurul pe care vom fi nevoiti sa il petrecem asa, daca situatia medicala se va imbunatati, in urma aparitiei vaccinului. Reperul revenirii la normalitate este intotdeauna de ajutor, cu conditia sa il mentinem intr-un ton realist. Nu exista garantii ca pandemia sa fie invinsa foarte repede, insa sansele sunt mult mai mari, odata cu aparitia vaccinului.

    Poate ca vom fi tentati sa compensam atmosfera de izolare prin cadouri mai multe si mai scumpe decat altadata. Impulsul este de inteles, insa nu e bine sa exageram. Un Craciun opulent nu inseamna, neaparat, un Craciun mai vesel. Mai degraba le putem oferi celor mici timp mai mult si de o calitate mai buna si s-art putea sa fie mai veseli asa. Un Craciun in care ne jucam in familie de dimineata pana seara, radem sau vedem impreuna un film de sezon poate fi mai mangaietor pentru micutii nostri decat un cadou in plus.


  • Articole similare